Bwired Home Online home in the Netherlands

Woensdag 24 Oktober 2012 - 23:55:39

Bwired de Smartmeter part 1

Door: , , Categorie: Bwired

Al meer dan 10 jaar lees is ik mijn stroom, gas en water verbruik geautomatiseerd uit en laat dat ook realtime op Bwired.nl zien.
Het heeft even geduurd maar ik heb eindelijk de stap gemaakt om de Smart Meter te laten installeren door Enexis. Dit heeft zo lang geduurd omdat maar steeds niet duidelijk was welke meter ik precies zou krijgen. Veel eerste generatie smartmeters zijn ook uitgeleverd met specificaties die ik niet wil, bijvoorbeeld: verbruik uitlezen alleen op hele kilowatts, geen decimale dus. Mijn huidige Actaris 3000 heeft hier ook last van.

Nu heb ik met Enexis geregeld dat de Iskra MT382 deze week bij mij wordt geïnstalleerd. Deze meter doet precies wat ik wil en kan mijn huidige setup vervangen. De Iskra geeft elke 10 seconden (push) de standen in tekstformaat aan mij door via de P1 poort. De meter standen die ik uit kan lezen zijn:

- Verbruik hoog tarief (1-0:1.8.1)
- Verbruik laag tarief (1-0:1.8.2)
- Teruglevering hoog tarief (zonnepanelen)(1-0:2.8.1)
- Teruglevering laag tarief (1-0:2.8.2)
- Actueel verbruik (1-0:1.7.0)
- Actueel terug (1-0:2.7.0)
- Gas verbruik (1x per uur een nieuwe stand) (0-1:24.3.0)De Nederlands wetgeving verplicht elke slimme meter uitgerust te zijn met een zogenaamde P1 poort. Dit is een half-duplex seriële poort, met signalen op TTL niveau. Het protocol is beschreven in de P1 standaard die vrij beschikbaar is op het internet, of download hem hier. Op deze poort kan iedereen vrijelijk hardware aansluiten en de verbruiksgegevens van elektriciteit en gas uitlezen.

Op het internet kun je veel oplossingen vinden hoe je zelf deze P1 poort kunt uitlezen, maar de meeste zijn USB oplossingen. Voor mij is USB in de domoticawereld not done! Via seriële poort of beter netwerk is voor mij een minimale eis. Het omzetten van de TTL signalen van de P1 poort is niet zo moeilijk, er zijn standaard devices zoals de EZL-70 die dat gemakkelijk kunnen. Met een klein beetje elektronica ervaring kun je dit ook zelf doen. Maar waarom het wiel zelf uitvinden, hier heeft waarschijnlijk al iemand over nagedacht.
Mijn jarenlange domotica maatje Robert Hekkers, die zelf zijn smartmeter ook sinds kort uitleest had al een simpele oplossing voor mij gevonden op het internet, zie hier. Voor dat ik het wist had Robert de spullen al besteld, om de P1 reader in elkaar te solderen, groot voordeel was dat hij het daarna ook direct kon testen met zijn eigen smartmeter, die ik natuurlijk nog niet had.
Robert stuurde me ook een logging van zijn smartmeter over een aantal dagen, deze heb ik gebruikt voor het schrijven van software (driver).

Om een lang verhaal kort te maken heb ik nu de P1 reader (zie foto) hier al klaar liggen en is de software inclusief conversie en website aanpassing al klaar. Dus als alles goed gaat werkt het direct nadat de smartmeter door Enexis is aangelegd

Part 2 volgt zodra ik de smartmeter werkend heb :-)
Volg ook hier, more to come there!

Update:
Robert zijn blog hierover vindt je hier

Willem Eradus heeft een mooie setting ontwikkeld op basis van de Arduino.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.